Tenyészszemle a Lóska-ménesben, 2016. május 15.

Santain-család

A szemle eredetileg sajátteljesítmény-vizsgának indult, de a vizsgahelyszíneket elmosta az éjszakai eső. Az a néhány elszánt érdeklődő azonban, aki a rossz idő ellenére megjelent, garantáltan jól érezte magát – és nemcsak a kitűnő vendéglátás miatt.

Nagy öröm volt látni a több évtizedes munka eredményét a ménesben és a telepen is.

A régi istállók gyönyörűen felújítva, két istálló tetején vadonatúj, igényesen megépített panzió-épület fogadott bennünket. Sajnos a kinti pályákat, a military-pályát lánctalpas jármű hiányában nem tudtuk megnézni, de majd legközelebb.

Az új fedeles még nem készült el, de a régi lovardát a család (egész éjszakáját rászánva) szépen kicsinosította, így sem a lovaknak, sem a közönségnek nem kellett a sárban tipródva tölteni a napját.

A lovak?

Elég nehéz dolga lett volna a bírálóbizottságnak (Mátyás István, Varga István, Némedi István és Janászik Andrea), ha sorrendet kellett volna felállítani. Ennyi remekül tartott, szépen felkészített, nemes megjelenésű fiatal kanca közül nehéz lett volna kiválasztani a legjobbat.

A ménes lovain első pillantásra észrevehető a sok éves tenyésztői munka. Az állomány egyöntetű pedigréjében, küllemében, mozgásában, még a méretében is. Jellemzőjük a szép, nemes fej, az értelmes szemek, a könnyű lovagolhatóságot biztosító jó tarkó, a jól hátbanyúló mar, a hosszú lapocka, oldalról jó szögelésű elülső lábak. Elölről nézve a szárak kissé kívül illesztettek. Jól izmolt, megfelelően széles szügy és far jellemzi az összes kancát. A far alakulása mintaszerű: széles, elég hosszú, izmoltsága pedig az alcombra is kiterjed. A hátulsó lábakon a szárak kissé hosszabbak, ezért a csánk a lábtőnél magasabban helyezkedik el. A lábvégek egészségesek, jól szögeltek.

A lépés és a vágta rugalmas, lendületes és hosszú, az ügetés megfelelő.

A bírálat alatt Lóska János nemcsak röviden, pár szóval mutatta be a lovakat, hanem történetekkel is szórakoztatta a résztvevőket – sajnos ezekből én pontozás közben nagyon keveset hallottam, de ami mégis megütötte a fülemet, az nagyon élvezetes volt.

Ugrásban csak néhány lovat láttunk – érdeklődve várjuk a kancavizsgát, ahol többet is értékelhetünk majd.

A nézőknek talán kissé unalmas, de a bírálóknak nagyon pozitív képet mutató küllemi bírálat után a lovasok gyorsan átépítették a pályát, és megmutattak néhány lovat a szabadonugróban, majd egy kis karusszel-lovaglással kedveskedtek a közönségnek. Lóska Eszter és Máté mellett a karusszel másik két résztvevője Egyed László és Pintér Vanda volt, akik most a ménes lovaival versenyeznek. A négy lovason kívül még két fiatal lovas erősíti a ménes csapatát, már saját lovasegyesületük is van. A tavalyi évben már elkezdődött a lovak kipróbálása a military-szakágban (Cenzor Zéta és Egyed László megnyerte az előkezdő bajnokságot), és a tervek szerint az összes fiatal ló kipróbálására sor fog kerülni. 

Ebéd után bemutatásra került a ménes legnépesebb kancacsaládja: A 20 éves Advent Santain 9 kancacsikót ellett, és minden lányát (illetve egyik lánya helyett az unokáját) felvezették a panzió előtti gyepre. Impozáns látvány volt.

Köszönjük ezt a szép bemutatót a Lóska-családnak, és javasoljuk, hogy aki teheti, jöjjön el megnézni a későbbi időpontban megrendezésre kerülő kancavizsgát!