Tenyésztőknél Hajdú-Bihar megyében

(Írta: Janászik Andrea)

2015. május 13-án három tenyésztőnél jártam Hajdú-Bihar megyében. Főképpen Roven és Déva Gidrán Riadó csikóira voltam kíváncsi.

Csupa kellemes élménnyel gazdagodtam, mert mindhárom helyen nagyon jó körülmények között tartott, jó kondícióban lévő lovakat láttam.

 

1. Egyek, Fekete Pál

 

A tenyészet kiváló példája a lovak szaporodásának. A tenyésztő 18 éve kezdte a tenyésztést egy nóniusz és egy kisbéri-félvér kancával -- most pedig (annak ellenére, hogy a létszám feletti lovakat rendszeresen eladta) 29 ló áll a telepen: 5 nóniusz és 5 kisbéri-félvér tenyészkanca, és ezek szaporulata. A 29 ló rendelkezésére több, mint 40 hektár legelő áll -- ez a külső szemlélő számára úgy néz ki, hogy "mennek, ameddig a szem ellát" -- márpedig a Hortobágy szélén elég messze ellátni. A tanya körül mindenhol rendezett széna- és szalmakazlak, még így tavasz végén is. Így aztán a kondícióval, a vemhesüléssel ritkán van probléma. Sajnos az utóbbi években már méncsikók is születtek, korábban ugyanis a tulajdonos azzal büszkélkedett, hogy nála csak kancacsikók tudnak a világra jönni.

A kancaanyag az évek során, a szigorú szelekcióval egyre jobb minőségű lesz. Annak ellenére, hogy egy kisbéri-félvér és egy nóniusz mén is áll az istállóban, a kancákat a tulajdonos fáradságot nem kímélve egyedileg párosítja, aminek az eredménye a következő években már látható lesz (fent: 2 éves kanca, apja: 3203 Déva Gidran Riadó, anyja Szikrázó Dóra).

 

 

Foreign Affairs első, Magyarországon született csikója, anyja Szikrázó Dóra.

 

A ménesnek néhány éve saját lovasa is van, aki nagy szorgalommal végzi a fiatal lovak kiképzését. Versenyekre járni csak tavalyi évben kezdtek, tehát az eredményekre még várni kell, de már így is előnyben vannak azokkal szemben, akik folyamatosan a lovasítás problémájával küzdenek.

Bob herceg Boszorka (2011. évi pej kanca, apja Boszporusz tm, anyja Ozora Tündér)

-- a 2015. évi kisbéri-félvér kancavizsga egyik résztvevője lesz.

 

 2. Hajdúszoboszló, Dózsa Ferenc

 Dózsa Ferenc tenyészete kisebb létszámú, csak két tenyészkancát és ivadékaikat láttuk. A kancáknak és a növendékeknek remek dolguk van a 14 hektáros, dús legelőn, ahol az árnyékoló alá az összes ló be tud húzódni. A tulajdonos fia által lovagolt, szimpatikus kanca és a Déva Gidran Riadó után született 2 éves méncsikó a faluban, istállóban áll, de ott is van karám, ahová ki lehet engedni őket.

A tenyésztőnek két idősebb tenyészkancája van, és minden évben igényesen választja hozzájuk a méneket. Egyik kancájának a csikója engedélyezett fedezőmén volt a kisbéri-félvér fajtában, majd eladásra került Svédországba. Jelenleg van egy szopós csikója Roven xx, két kétéves csikója Déva Gidran Riadó, és két egyéves csikója Herman xx után. Herman után még nem látunk csikókat ezen a kettőn kívül, idén azonban a mén Marócpusztára került, kíváncsian várjuk a jövőre születő utódokat. Sajnos a Herman-csikókról nem sikerült jó képeket készítenem.

 

Roven apaságú méncsikó, anyja Maxim Csillag

 

 

3. Konyár, Buzga Gyula

Konyáron igazi mintagazdaságba csöppentem. Gyönyörűen rendben tartott, praktikusan felszerelt kertészet, ahol az első termés értékesítése után máris a következőnek készítik elő a helyet. A sorok katonásan állnak, a fóliák kitűnően karbantartva. A lovak istállója szépen felújított, tágas. Mellette karám, ahová felváltva lehet kiengedni a kancákat és a méncsikót. A két tenyészkanca egy anyától származik, Balassa János tenyészetére vezethetők vissza. Az egyik kanca apja Jackson, a másiké My Boy xx. Mindkét tenyészkanca a fajta legjobbjai közé tartozik küllemben -- sajnos kipróbálásuk lovas híján nem történt meg.

A tenyészkancákon kívül két hároméves Roven-csikó van még a telepen, egy mén és egy kanca, mindkettő nagyon szép, bár egészen más típusúak. A mén (a Jackson-kanca után) zömökebb, viszont mozgásban tökéletesen mintázza az apját. A kancacsikó nyúlánkabb, elegánsabb, talán magasabb is, de mindkét csikó elég méretes. Remélem, sikerül őket felkészíteni a Farmer Expón várható Roven-ivadékcsoport-bemutatóra, utána pedig a méncsikót a ménvizsgára.

A kis állomány a tulajdonos lószeretetéről és jó tenyésztői szeméről árulkodik. A közeli tervek között szerepel egy legelő bekerítése is a lovak részére -- akkor aztán igazán jó lesz Konyáron lónak lenni!

3 éves Roven xx apaságú mén, anyja Jackson Jenny.